Festes i tradicions

GENER

Panellet de la Parròquai ©Blai Vanyó

Panellet de la Parròquia (3 de gener): missa i benedicció de panellets.

Cavalcada Reis ©Blai Vanyó

Cavalcada de Reis (5 de gener): arribada dels Reis Mags a Bocairent.

Festa Sant Antoni Abat ©Blai Vanyó

Sant Antoni Abat (dissabte proper al 17 de gener): la festa s’inicia el divendres amb l’encesa de la foguera i el dissabte missa i benedicció de pans i animals en l’ermita. El 17 de gener a les 17 h un raig de llum il·lumina la cara del sant.

FEBRER

Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Blai

(primer cap de setmana de febrer): Bocairent honra el Patró durant 6 dies de festa.

Actes previs a les festes de Sant Blai (diferents diumenges de gener): Homenatge a capitans, la Publicació, l’Acapte i els Comptes (variable).

Missa del Ciri ©Maria Reig

Novena de Sant Blai (23 al 31 de gener): cada nit una filà celebra la nit del Ciri amb una missa on els membres de la filà canten des de l’altar els gojos a Sant Blai.

Nit de Caixes @Esteve Castelló

Les Caixes (divendres): festers abillats amb la tradicional manta bocairentina i els tabalets i farolets recorren els carrers més emblemàtics de la vila amb gran estrèpit per a commemorar el patronatge de Sant Blai des de l’any 1632.

Entrada Moros i Cristians @Esteve Castelló

L’Entrada (dissabte): posa el toc de color a les festes. Inicien la desfilada els cristians amb els seus alegres pasdobles per a finalitzar a la caiguda de la nit la desfilada del bàndol moro amb les seues lentes i emotives marxes mores.

Processó de Sant Blai ©Esteve Castelló

Sant Blai (diumenge): A les 8 h té lloc la diana i a les 12 h la Missa Major, en què l’Església s’ompli de gom a gom de festers i feligresos. Un dels actes més emblemàtics és la processó del dia de Sant Blai; cal destacar l’entrada en la plaça de l’Ajuntament del sant, la relíquia i el Guió de Sant Blai, moment en què al so del volteig de campanes, tots s’unixen en un clamor: “Vitol al Patró Sant Blai”, s’apaguen els llums i un allau de xicotets papers cauen sobre la imatge.

Embaixades Moros i Cristians ©Esteve Castelló

Moros i Cristians (dilluns): Les ambaixades són l’escenificació del parlament entre moros i cristians per la conquesta del castell. El dia està marcat per la gran quantitat de pólvora disparada pels carrers principals.

Dia del Sant Crist ©Esteve Castelló

Sant Crist (dimarts): pujada en romeria de festers i músics a l’ermita, el que converteix el camí del Calvari en un cordó ple de colors. A l’ermita, després de la missa té lloc l’emotiu acte del “despojo”.

L’Eixabegó (dimecres): se celebra una missa de difunts pels festers que ja no són entre nosaltres.

Dimecres de Cendra (variable). Marca l’inici de la Quaresma.

Festa de la Beata Sor Piedad de la Cruz: 26 de febrer.

MARÇ-ABRIL

Panellets de la Filà d’Espanyoletos (3 de març) i de la Filà de Granaders (3 d’abril).

Quaresma: durant els quaranta dies de la Quaresma molts creients visiten l’ermita del Sant Crist fent el Via Crucis. Un divendres de Quaresma se celebra missa a l’ermita. En el Sopar de la Fam es recullen fons per a ajudar les persones més necessitades. La Quaresma finalitza el Diumenge de Rams amb la benedicció dels rams.

Sant Josep: 19 de març

Setmana Santa: Divendres Sant Via Crucis, Sants Oficis i processó del Sant Enterrament.

Divendres Sant ©Blai Vanyó

Pas de l’Hort

Es representa cada 5 anys en Setmana Santa. Consta de dos actes: el Diumenge de Rams i el Divendres Sant. En el Pas de l’Hort participa un gran nombre bocairentins i bocairentines, a més de membres del grup de teatre local L’Arcà. Es realitza en espais a l’aire lliure com l’hort del monestir o la plaça de bous.

Pasqua de Resurrecció: Durant la Nit de Glòria i els xiquets anuncien la Resurrecció de Jesucrist arrossegant rastres de pots i llandes. El diumenge de Pasqua els xiquets i jóvens es mengen la mona en les eres i juguen a pilarets, a la corretgeta…

Processó dels Combregants (2n diumenge de Pasqua): la Parròquia i les autoritats duen la Comunió a les cases dels malalts impedits.

Sant Vicent Ferrer (segon dilluns de Pasqua): s’honra el sant amb una missa en valencià i processó.

Processó Sant Vicent ©JosepM

MAIG-JUNY

Festa Sant Jaume ©Blai Vanyó
Missa Santa Rita ©JosepM

Panellets de la Filà de Contrabandistes (3 de maig) i de la Filà Terç de Suavos (3 de juny).

Sant Jaume (1 de maig): romeria a l’ermita i missa, després esmorzar popular i cucanyes.

Mare de Déu dels Desemparats (2n diumenge de maig): missa en l’ermita i processó amb esmorzar popular. Novena.

Santa Rita (22 de maig): missa en el monestir a les 9 h i benedicció de roses.

Processó Corpus ©Blai Vanyó

Festa del Còlera (diumenge variable): romeria a l’ermita del Sant Crist i missa en acció de gràcies per la superació de l’epidèmia de còlera de 1885.

Festa del Patronat: durant el cap de setmana hi ha nombroses competicions esportives, exposicions, actes de cloenda…

Corpus Christi (diumenge variable): és un dia gran on els xiquets que han pres la Primera Comunió tenen un paper destacat en les celebracions. Solemne missa i processó.

Sagrat Cor de Jesús (divendres posterior al diumenge de Corpus Christi): missa i processó.

Processó Corpus ©Blai Vanyó
Festa de Sant Antoni de Pàdua

Sant Antoni de Pàdua (diumenge més proper al 13 de juny): en el pinar de l’ermita s’organitza una fira de productes tradicionals i durant el diumenge s’honra el sant amb la missa i la processó.

Sant Joan Baptista (24 de juny): el diumenge anterior missa en l’església parroquial i processó. La vespra del dia 24 els veïns sopen en l’ermita i el dia de Sant Joan missa en l’ermita.

Processó Sant Joan ©Blai Vanyó

JULIOL-AGOST

Processó del Carme ©Blai Vanyó

Panellet de la Filà d’Estudiants (3 de juliol).

Mare de Déu del Carme (16 de juliol): durant els nou dies anteriors novena, el dia 16 missa i processó.

Actes previs a les festes de Sant Agustí (diferents caps de setmana de juliol): la Demanà, l’Acapte, la Proclamació de Clavariesses i la Festa de la Flor.

Sant Jaume Apòstol (25 de juliol): patró de Bocairent fins a 1632. Se celebra amb una eucaristia a l’Església Parroquial.

Panellet de la Junta de Festes de Sant Blai (últim cap de setmana de juliol i 3 d’agost): En l’últim cap de setmana de juliol, desfilada de festers. El 3 d’agost missa del panellet.

Aniversari de la primera missa a l’ermita del Sant Crist (10 d’agost de 1536): sopar a l’ermita i després missa el 10 d’agost.

Mare de Déu d’Agost (2n cap de setmana d’agost): la nit del dissabte sopar al carrer i el diumenge missa i processó pel barri. Novena.

Festa de l’Assumpció de la Mare de Déu, titular de la Parròquia (15 d’agost): missa i processó.

Assumpció de Nostra Senyora ©Blai Vanyó

Festes a Sant Agustí

Entre el 15 i el 21 d’agost dansetes en diversos carrers del poble. El 22 d’agost, cavalcada i entre el 23 i 27 d’agost, a partir de les 23 h, danses en la plaça de l’Ajuntament. El 28 d’agost missa al pare Sant Agustí en el monestir, mascletà i processó. Durant els nou dies anteriors novena.

SETEMBRE-OCTUBRE

Panellet de la Filà de Moros Vells (3 de setembre) i Filà de Marrocs (3 d’octubre).

La Despertà (2n diumenge de setembre): a partir de les 5.30 h es canten cobles a la Divina Aurora pels carrers del poble.

Mare de Déu dels Dolors al Monestir (15 de setembre): eucaristia.

Festa de les Tres Llums (3r diumenge de setembre): es commemora l’aparició de tres llums el 1536 i la construcció de l’ermita del Sant Crist amb una romeria i missa.

Sant Tomàs de Villanueva (10 d’octubre): missa al Monestir.

Mare de Déu del Pilar (12 d’octubre): missa a l’Església Parroquial.

NOVEMBRE-DESEMBRE

Tots Sants i Fidels Difunts (1 i 2 de novembre): són dies en què es recorden els familiars i amics difunts visitant el cementeri parroquial.

Panellets de la Filà de Moros Marins (3 de novembre) i Filà de Mosqueters (3 de desembre).

Santa Cecília: les bandes de música honren la patrona en diferents cap de setmana.

Santa Bàrbara (1r diumenge de desembre): missa i esmorzar en l’ermita.

Immaculada Concepció de Maria, patrona de Bocairent (8 de desembre): solemne missa major.

Advent i Nadal: la vesprada del dia 24 els xiquets canten nadales per les cases i a la nit se celebra la Missa del Gall. En el 4t diumenge d’Advent se celebra la Desbandà.